Reacties

Ons project heeft heel wat teweeggebracht bij mensen. Hieronder geven we een aantal reacties weer:

Vanochtend zat ik voor de televisie en ik zapte in het programma kruispunt. Één van de twee items die besproken werden ging over de mensen die u stichting vertegenwoordigd. Normaal gesproken reageer ik nooit op een programma. Maar één van de mannen die in dit programma werd geïnterviewd raakte me. Mijn naam is Anne de Jonge en ik ben een 2e jaars student in Groningen. Ik had nog nooit gehoord van de kerkrazzia, terwijl ik altijd heb gedacht dat ik een redelijk beeld had over de gebeurtenissen tijdens de tweede wereld oorlog. Ik vind het dan ook schandalig dat dit onderwerp nooit meer aandacht heeft gekregen. Terwijl we het over zoveel getroffen landgenoten hebben.
Ik ben niet in de positie om ooit tegen de personen in het programma te zeggen dat ik met veel bewondering heb gekeken, ik was letterlijk erg ontroerd. En dat ik als jongere generatie, die niet de oorlog heeft mee gemaakt, het spijtig vind dat er in sommige delen van de wereld nog steeds met elkaar opgaan zoals er ook met hun is omgegaan. Hij heeft me geïnspireerd om beter na te denken over mezelf andere en de wereld.

Anne de Jonge, Groningen

Grandioos wat U aan eerbetoon hebt gepresteerd in het hele gebied dat in oktober 1944 door de wanhopige Duitsers werd geteisterd.
Ik was toen 8 jaar en wij woonden in Weert. Dus al bevrijd, maar we hoorden en wisten van wat er gebeurde aan het front en daarachter.

Kees Touw, Den Dolder

Graag wil ik U feliciteren voor al de moeite die er gedaan worden om deze laffe daad aan onze jonge mensen niet verborgen wil houden.
Ik zal zeker een van de vele plechtige herdenkingen bijwonen. Ook al woon ik in België, alleen al het gevoel dat er zovele diepgelovige mensen zo laf gevangen worden doet pijn.
Proficiat voor al die gedane moeite.
Laat ons de mensen die hun leven verloren nooit vergeten.

Leon Creemers, Maaseik, België

Uw initiatief om jongeren (ben zelf 75) een onderzoek te laten doen naar de ervaringen van dwangarbeiders in WO-2 vind ik zeer prijzenswaardig.

Jacq van Eekelen, Den Dungen

Met interesse lees ik de verhalen over de kerkrazzia’s en herken erin oude verhalen van mijn ouders en grootouders. Hier in Nieuw Zeeland is dit ongekende informatie en probeer mijn eigen kinders dergelijke ervaringen te laten begrijpen.

Harrie Geraerts, Katikati, New Zealand

Ik heb u site als indrukwekkend ervaren. Hij geeft een goed tijdsbeeld van iets dat nooit vergeten mag worden

Ton Timmermans, Ommel

Ik was vanavond (= na de uitzending van Kruispunt op Nederland 1) diep geroerd over wat velen van jullie hebben meegemaakt en het is belangrijk om dit door te vertellen aan onze kleinkinderen t.z.t. Dit mag nooit meer gebeuren. Ik was zelf 4 jaar toen de oorlog uitbrak en heb onderhand veel gelezen over dit onderwerp, maar er blijven altijd stukken over waar je toch geen weet van hebt. En het sprak me nog extra aan denk ik, omdat we nog zo'n 4 jaar in deze streek gewoond hebben.

Mevr. G. Dechamps, Hoogland

Ik wil graag even zeggen dat het een prachtig initiatief is om kinderen op deze manier te betrekken in datgene dat de ouderen nog steeds
nachtmerries geeft.
De Kerkrazzia's is iets wat niet vergeten mag worden, iets waar jullie op een mooie interessante manier voor zorgen.

Michel van der Staak, Eindhoven

Zie ook het overzicht van de reacties op de herdenking in Castenray.