De herdenkingen in de herfst van 2004

Op 45 plaatsen worden in het najaar van 2004 plaquettes onthuld ter herinnering aan de zestigjarige herdenking van de Grote Kerkrazzia.

Naast de lokale herdenkingen organiseert de Stichting Deportatie op vrijdag 8 oktober 2004 om 11.00 uur een plechtigheid op het station in Venlo; de plek vanwaar alle slachtoffers per trein naar Duitsland gedeporteerd werden. Er zullen enkele toespraken worden gehouden en originele dwangarbeidersliederen ten gehore gebracht worden, waarna een plaquette onthuld wordt.
Na deze herdenking presenteert de Stichting Deportatie in hotel Wilhelmina de vernieuwde website, een boekje met dwangarbeidersliederen en een kaart die de door de razzia's getroffen streek markeert.

Programma herdenkingen (voorzover op dit moment bekend)

De last post wordt geblazen bij de herdenking in Leunen3 oktober
1. Herdenking Kessel, 10.00 uur H. Mis OLV Geboorte in Kessel, gevolgd door de onthulling; rond 11.30 uur opening tentoonstelling werkstukken van de schooljeugd en vertoning film Deportatie in het zicht van de bevrijding in 'De Knip'.
2. Herdenking Leunen, 10.30 herdenkingsmis gevolgd door de onthulling.

4 oktober
1. Herdenking Neer, 20.00 uur in gemeenschapshuis De Haammaeker. Op het programma staan de onthulling en een film van 'Oos Naer' over de deportatie en een bijpassende lezing van Hugo Levels.

8 oktober
1. Officiële opening van de reeks herdenkingen en onthullingen: stationsplein Venlo, 11.00 uur.
Op het programma staan onder andere toespraken van de voorzitter van de Stichting Deportatie en ooggetuigen, de onthulling van de plaquette en de voordracht van enkele originele dwangarbeidersliederen.
2. Herdenking Kronenberg, 9.00 uur herdenkingsdienst gevolgd door de onthulling.
3. Panningen, 9.30 uur opening van de '8 Oktoberstraat'
4. Herdenking Buggenum, Haelen, Horn en Nunhem, 10.30 uur kerkdienst worden gehouden in de H. Martinuskerk te Horn, gevolgd door de onthulling in Horn (centraal voor de vier dorpen) en een bijeenkomst in het Dorpshoes in Horn, alwaar de film Deportatie in het zicht van de bevrijding vertoond zal worden. Bij voldoende belangstelling wordt de film nogmaals vertoond om 19.30 uur.
5. Herdenking Sevenum-dorp, 11.00 uur H. Mis gevolgd door de onthulling. 15.00 uur: ontmoetingsbijeenkomst van de gedeporteerden en weduwen en andere belangstellenden, inclusief vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding in De Wingerd.
6. Herdenking Leveroy, 14.00 uur onthulling, gevolgd door de première van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding in gemeenschapshuis Pestoeërskoel.
7. Herdenking Heythuysen, 19.00 uur parochiekerk H. Nicolaas, herdenkingsdienst en onthulling monument, aansluitend vertoning film Deportatie in het zicht van de bevrijding in Ouderencentrum Beek en Bos aan de L'Unionlaan 1.
8. Herdenking Baexem, 19.00 uur parochiekerk H. Johannes de Doper, herdenkingsdienst en onthulling monument, aansluitend vertoning film Deportatie in het zicht van de bevrijding in gemeenschapshuis Baexheimerhof aan de Kerkstraat 1a.
9. Herdenking Grathem, 19.00 uur parochiekerk St. Severinus, herdenkingsdienst en onthulling monument, aansluitend vertoning film Deportatie in het zicht van de bevrijding in Zaal Geraats aan de Markt 5.
10. Herdenking Kelpen-Oler, 19.00 uur parochiekerk St. Liduina, herdenkingsdienst en onthulling monument, aansluitend vertoning film Deportatie in het zicht van de bevrijding in gemeenschapshuis Trefcentrum aan de Kerkstraat 2a.
11. Centrale herdenking gemeente Helden-Panningen, 19.00 uur. Onthulling monument in Panningen.
12. Herdenking Helden, 20.00 uur onthulling gevolgd door een bijeenkomst in de gemeenschapszaal, met onder andere de vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding.
13. Herdenking Panningen, 20.00 uur onthulling gevolgd door een bijeenkomst in de gemeenschapszaal, met onder andere de vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding.
14. Herdenking Beringe, 20.00 uur onthulling gevolgd door een bijeenkomst in de gemeenschapszaal, met onder andere de vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding.
15. Herdenking Grashoek, 20.00 uur onthulling gevolgd een bijeenkomst in de gemeenschapszaal, met onder andere de vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding.
16. Herdenking Koningslust, 20.00 uur onthulling gevolgd een bijeenkomst in de gemeenschapszaal, met onder andere de vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding.
17. Herdenking Egchel, 20.00 uur onthulling gevolgd door een bijeenkomst in de gemeenschapszaal, met onder andere de vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding.

9 oktober
1. Herdenking Nederweert-Eind, 14.00 uur herdenkings-plechtigheid in de Gerarduskerk; 14.30 uur onthulling plaquette; 15.15 uur bijeenkomst in gemeenschapshuis Reigershorst.
2. Herdenking Heel, Panheel, Pol, Beegden en Wessem, 15.00 uur gemeenschapshuis Don Bosco in Heel met o.a. toespraken, contact met de schooljeugd en de vertoning van de film Deportatie in het zicht van de bevrijding.
3. Herdenking Helenaveen, 15.00 uur symposium voor de eerste en tweede generatie.
4. Herdenking Veulen om 18.00 u. herdenkingsplechtigheid in de parochiekerk H. Antonius van Padua. Om ca. 19.00 uur onthulling van de plaquette en daarna een ontmoeting in het dorpshuis De Hoefslag.

10 oktober
1. 10.00 uur Maasbree, H. Mis, gevolgd door onthulling en bijeenkomst in de Soos van het Wozoco.
2. 10.00 uur Baarlo, herdenkingsdienst in de H. Petruskerk. 11 uur onthulling van de plaquette. ca. 11.30 u. een ontmoeting in café Centraal.
3. Herdenking Helenaveen, 14.00 uur.

16 oktober
1. Opening expositie over de deportaties en dwangarbeid in de SNS-bank, Venray.
2. Herdenking Oirlo, 19.00 uur herdenkingsmis gevolgd door de onthulling.
3. Herdenking Heibloem, 18.45 uur.

17 oktober
1. Herdenking Venray-Heide, 9.15 uur herdenkingsmis gevolgd door de onthulling.

24 oktober
1. Herdenking Oostrum, 9.30 uur herdenkingsmis gevolgd door de onthulling.

27 oktober
1. Herdenking America, herdenkingsdienst in de St. Jozefkerk i.s.m. de KBO America. T.z.t. wordt de plaquette geplaatst op de nog te bouwen muur in het centrum (bij de nieuwe kiosk). De datum van de officiële onthulling is nog onbekend.

7 november
1. Tijdens de herdenking van de bevrijding van Susteren wordt het nieuwe oorlogsmonument onthuld, waarop ook expliciet aandacht aan de slachtoffers van de kerkrazzia's wordt besteed, in de vorm van ongeveer dezelfde tekst als op de plaquettes die in de overige dorpen worden aangebracht.

19 november
1. Herdenking in Meijel in gemeenschapshuis D'n Binger, 14.00-16.30 uur.

20 november
1. Herdenking Castenray, 19.00 uur herdenkingsmis gevolgd door de onthulling.

21 november
1. Herdenking Horst in de Oudheidkamer in combinatie met de opening van een expositie over de Tweede Wereldoorlog. Aanvang 14.00 uur.

26 november
1. Herdenking Grubbenvorst, tegelijk met de herdenking van de bevrijding van Grubbenvorst.

28 november
1. Herdenking Lottum.